Aigua i vent

风水 fengshui és l’art d’harmonitzar els espais. Però bé, si tothom té els seus gustos i, cadascú a la seva manera –ja sigui a casa seva o a la feina– treu el millor partit de l’espai que ocupa, ¿cal fer-ne un art, d’això?

Parem atenció, per un moment, a les paraules que defineixen aquest art: 风 feng és vent i 水 shui és aigua. 风水 fengshui és vent i aigua. ¿Vent i aigua?

Vent, perquè a la seva mercè hi estem en tot moment –sigui càlid o frec, fort o suau–, i regeix així el territori que habitem, que es nutreix de l’aigua.

Si l’aigua és l’ingredient que dóna vida al terreny, l’aire és qui pot escalfar aquesta aigua fins a transformar-la en vapor o refredar-la fins a convertir-la en gel.

Aplegar l’aigua i el vent en una sola paraula (ja hem vist que en xinès és molt comú crear paraules tot ajuntant paraules) és una manera de simbolitzar la conciliació entre l’espai i el temps, de recordar que a aquesta vida s’hi juga tot considerant sempre dos ingredients que es casen però no sempre fan bona parella. L’harmonia dels espais, com la salut dels organismes, depèn d’aquest joc.

Així doncs, lluny de ser un criteri determinat per una qüestió de gustos, l’art del 风水 fengshui consisteix en fer de cada emplaçament l’espai que correspòn a les seves coordenades. Una bonica casa de muntanya estaria fora de lloc enmig de la ciutat, i també una casa blanca amb portes blaves tan típica dels pobles mariners seria absolutament inadequada als Pirineus.

Adequar-se a les contingències de l’espai i del temps és un talent que s’aprèn, perquè consisteix en harmonitzar el 阴阳 yinyang, per tant, els principis fonamentals del 风水 fengshui no poden pas ser diferents que els de l’acupuntura.

Les cases de les revistes són molt boniques, igual que ho són els llibres d’acupuntura, però per exercir aquestes disciplines és més important cenyir-se a les circustàncies, a l’ara i aquí. Els coneixements adquirits són un bagatge fonamental, sens dubte, però més important és cultivar l’espontaneïtat, per respondre amb immediatesa davant d’un repte concret, per no confondre’s i construïr un mur allà on cal posar un pont.

Tant el 风水 fengshui com l‘acupuntura demanen una adequació constant a les contingencies espai-temporals, i per això, més que regir-se per allò que s’aprèn, es basen en ubicar-se en cada situació precisa de la vida.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s