La magnífica combinació de poria cocos i canyella

En memoria del professor Hailiang Saebe Ma

El nostre cos és, pràcticament, tot aigua. Però si l’aigua no circula lliurement, pot acumular-se provocant retenció de líquids i edemes. Avui en dia aquest trastorn és molt freqüent, sobretot si la dieta és inadequada, l’estil de vida, massa sedentari, i  les emocions, contingudes.

Quan les aigues del cos s’empantanten, cal buscar una sortida per evacuar-les. La poria cocos (茯令fu ling) és una substancia molt adequada per aconseguir-ho: activa el pas de l’aigua i promou la micció, a la vegada que reforça i dóna fermesa al centre. Això vol dir que, si bé per una banda alleuja l’edema i la retenció de líquids, per l’altra estimula la gana i combat la diarrea i la distensió abdominal. El centre del nostre cos ha d’estar buit de líquids per poder permetre una harmònica circulació de les substàncies vitals, i si permetem que aquest centre acumuli aigua, en poc temps es presentaràn problemes tant a les parts altes com a les parts baixes del cos, per manca de dinamisme.

La poria, a més a més, és també molt adeqüada si hi ha marejos, mals de cap, insomni, palpitacions i oblits freqüents, és a dir, asserena el cor i la ment. Si a les parts baixes hi ha fred, humitat i enlentiment de les funcions orgàniques; a les parts altes hi haurà calor, acceleració i, probablement, sequetat. El nostre cos és un tot que no pot fugir d’un equilibri indispensable i si trobem signes de fred a baix segurament també trobarem indicis de calor a dalt.

La doble acció sobre la retenció d’humitat i el fred a les parts baixes i alhora vers la calor que tendeix a pujar és possible gràcies a la seva naturalesa neutra i al seu sabor dolç i una míca insípid que harmonitza el centre d’equilibri, un centre que ha d’estar lliure d’acumulacions per poder dirigir el fred cap amunt, per refrescar, i la calor cap avall, per movilitzar i escalfar les zones empantanades.

Així doncs, la poria movilitza les aigues i alhora reforça i concentra l’energia al centre del cos, on la necessitem. Al mateix temps, alleuja la ment. Amb tot, és per si mateixa una matèria amb un àmbit d’acció molt complet, però si la utilitzem en combinació amb la canyella (桂枝gui zhi), que és més acre i calenta, podrem transformar encara millor l’acumulació d’humitat i actuar amb més resolució.

La canyella és una materia molt movilitzadora i de tendència ascendent, cosa que serà útil si volem reforçar l’actuació a la part alta del cos, per exemple si predominen les palpitacions, la disnea, el refluxe epigàstric, les palpitacions, els marejos, la tos o la mucositat.

En resum, la combinació de poria cocos i canyella ofereix una sinèrgia que pot ser molt interessant si volem resoldre aquells trastorns que es produeixen per una desharmonia del centre, perque ens reforçarà l’energia i a la vegada evacuarà els líquids que tendeixen a acumular-se.

 

 

Font: Materia medica. Chinese herbal medicine. Dan Bensky, Steven Clavey, Erich Stöger with Andrew Gamble. 3rd edition, 2004 Eastland Press.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s