La medicina xinesa ens commou

trigrames

Una medicina viva. Perspectivas en torno a la medicina china és un llibre que posa damunt de la taula un debat entorn a la medicina xinesa. La medicina xinesa és cada cop més coneguda, però l’escenari imaginal sobre el que se sosté no sempre és degudament reconegut.

Per a reconeixer-ne la seva singular perspectiva, m’agradaria exposar la següent imatge: Visualitzin un riu. Ara imaginin-se que hi poso una barrera. Què passarà? Doncs… que tindrem dos problemes! Per una banda, inundacions; per l’altra, manca d’aigua. En funció d’on ens trobem, podriem pensar que el problema és l’absència o l’acumulació d’aigua, però sembla evident que la clau és la barrera que no permet que l’aigua flueixi de manera regular.

Un bon professional de la medicina xinesa, emmarcant la seva òptica en una perspectiva macrocòsmica, sap veure aquest trastorn en el cos del seu pacient —la topografia d’un cos no és pas de naturalesa diferent a la de la terra!—: Per una banda, trobarem signes d’empantanament i fred a les parts baixes del cos (edema, dolors i inflamacions articulars, pesadesa de cames, peus freds, etc.) i, per l’altra, de sequetat i calor a les parts altes (gola seca, sequetat de pell, estrés, preocupacions excessives, insomni, etc.). Aquest trastorn s’explica de la següent manera: l’aigua tendeix a baixar i la calor, a pujar.

El metge en medicina xinesa aspira a que yin i yang dialoguin i interactúin, és a dir, que el yin —que s’assòcia al fred i a l’aigua— pugi a refrescar les parts altes, i que el yang —la calor—, baixi a escalfar a baix. És d’aquesta manera que l’acupuntor, gràcies a que reconeix el yin i el yang, pot ubicar el que sembla un problema aillat en el marc d’un tot general i insertarà una fina agulla en un punt precís del cos per obrir una porta i desnuar un nus i permetre una fluida dinàmica del yinyang.

Així es podrà dur a terme un tractament eficaç a la mida del pacient —personalitzat, és clar, perquè el bon acupuntor haurà diagnosticat en quin punt de la topografia hi havia el nus—, i el pacient percebrà, des del primer moment, que la salut resurgeix de dintre seu —vigor, lucidesa, seguretat—, i sentirà que, gràcies a que haurem obert una comporta allà on quelcom obstruïa el pas, tot s’està posant de nou a lloc.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s